Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

Η κυρά Σαρακοστή

Την Τρίτη μετά την Καθαρά Δευτέρα συζητήσαμε για τη νηστεία και αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε ένα ημερολόγιο, με το οποίο θα μετράμε τις βδομάδες για το Πάσχα. Ήταν η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε την κυρία Σαρακοστή. Αφού διαβάσαμε το έθιμο, ο καθένα ξεκίνησε να ζωγραφίζει τη δική του κυρά Σαρακοστή, μικρή και μεγάλη.

Το Έθιμο της κυράς Σαρακοστής 

Σαράντα μέρες κράταγε η νηστεία πριν το Πάσχα.

Τόσες νήστεψε και ο Χριστός στην έρημο. Τις τρεις πρώτες μάλιστα μερικές γυναίκες δεν έβαζαν στο στόμα τους τίποτα, ούτε καν ψωμί ή νερό και την τέταρτη έτρωγαν μόνο ειδικά φαγητά - καρυδόπιτα, σούπα με φασόλια, πετιμέζι. Πόσο αργά περνούσε η σαρακοστή για όσους νήστευαν και νήστευαν οι περισσότεροι.
Η "κυρά Σαρακοστή" ήταν το ημερολόγιό τους. Την παρίσταναν ως καλογριά. Έπαιρναν μια κόλλα χαρτί και σχεδίαζαν μια γυναίκα. Δεν της έκαναν στόμα γιατί συνέχεια νήστευε και τα χέρια της ήταν σταυρωμένα γιατί όλο προσευχόταν.
Είχε 7 πόδια, τις 7 βδομάδες της Σαρακοστής.
Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σαββάτο. Στη Χίο το έβαζαν μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος.
Αλλού την έκαναν και πάνινη την "κυρά Σαρακοστή" τους και τη γέμιζαν με πούπουλα. Στον Πόντο έπαιρναν μια πατάτα ψημένη ή ένα κρεμμύδι, έμπηγαν 7 φτερά κότας, το έδεναν στο ταβάνι και κρεμόταν όλη τη Σαρακοστή. Κάθε βδομάδα έβγαζαν και ένα φτερό.
Ο "κουκουράς", έτσι το έλεγαν, ήταν ο φόβος των παιδιών.
Πηγή: Έθιμα του Πάσχα - ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
  Οι Σαρακοστές μας είναι έτοιμες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου