Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Γεράκι

Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε σήμερα, καθώς ανεβαίναμε για Διποταμία. Στα πλαϊνά του δρόμου, ένα τραυματισμένο γεράκι είχε σταματήσει για να ξαποστάσει. Έχανε αίμα από το αριστερό του μάτι και φαινόταν να ζητάει βοήθεια. Τον μεταφέραμε στο Δημοτικό Σχολείο με την ελπίδα ότι θα τον βοηθήσουν οι υπεύθυνοι της "Προστασίας Άγριων Ζώων", αλλά δυστυχώς, μόλις φτάσαμε στο σχολείο άνοιξε τα φτερά του και πέταξε. Ας ελπίσουμε ότι δεν έχει κάποιο σοβαρό τραύμα. Σε αντίθετη περίπτωση, ας ευχηθούμε κάποιοι άνθρωποι με ευαισθησία να τον περιθάλψουν...
Λίγα στοιχεία για το γεράκι:
Το Γεράκι (καθαρεύουσα: ο Ιέραξ, του ιέρακος), είναι αρπαχτικό ημερόβιο πουλί της οικογένειας των ιερακιδών. Με την γενική ονομασία Γεράκι εννοείται οποιοδήποτε από τα είδη του αρπακτικού ημερόβιου πτηνού του γένους Falco. Η λέξη προέρχεται από τη Λατινική falco, σχετική με την επίσης Λατινική falxδρεπάνι»), εξαιτίας του σχήματος των φτερών αυτού του πτηνού.
 Τα ενήλικα γεράκια διαθέτουν λεπτά δρεπανοειδή φτερά, που τα βοηθούν να πετούν με υψηλή ταχύτητα και να αλλάζουν γοργά ταχύτητα. Τα νεότερα γεράκια, στα πρώτα χρόνια της πτήσης τους, έχουν μακρύτερο φτέρωμα, για να εξυπηρετούνται γενικότερες ανάγκες πτήσης ενός αρπακτικού. Με αυτόν τον εξοπλισμό μαθαίνουν τις βασικές δεξιότητες της πτήσης για να γίνουν αποτελεσματικοί και εξαίρετοι κυνηγοί στη φάση της ενηλικίωσης.
( http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου